Z rybą w roli głównej, czyli Jarmark Rybny w Rucianem-Nidzie

2014-07-07 13:38:16(ost. akt: 2014-07-08 13:44:19)

Autor zdjęcia: Archiwum UMiG Ruciane-Nida

Szczupak, leszcz, lin i karaś - między innymi takie ryby z mazurskich jezior posłużyły do przygotowania dań podczas trzeciej edycji Jarmarku Rybnego w Rucianem-Nidzie.
Dwudniowa impreza kulinarna przyciągnęła do Rucianego-Nidy przede wszystkim smakoszy ryb. W pierwszym dniu jarmarku odbył się pokaz gotowania. W pojedynku na ryby zmierzyli się ze sobą Wojciech Lewandowski i Gieno Mientkiewicz, kucharz znany z serii programów kulinarnych emitowanych na antenie stacji Kuchnia+.

Organizatorzy imprezy zadbali o szereg atrakcji. Po pokazie każdy chętny mógł wziąć udział w warsztatach gotowania. Przez cały dzień trwała także kampania promocyjno-informacyjna „Jedz ryby, bądź mądry”, zorganizowana przez Lokalną Grupę Działania „Mazurskie Morze”.

W zawodach pod nazwą „Ruciane na ruszt” i konkursie o „Złotą ość” zmierzyli się ze sobą restauratorzy z terenu gminy Ruciane-Nida, przedstawiciele lokalnych firm i instytucji. Najlepsi zdobyli nagrody. Była loteria fantowa, a wśród publiczności rozlosowano dwa rowery.

Na jarmarkowej scenie zagrały zespoły muzyczne - Tygiel Folk Banda oraz Burnin' Hearts. Jarmark Rybny, podobnie w poprzednich latach, odbył się przy Tawernie Koloroda w Rucianem-Nidzie. Organizatorem imprezy był Urząd Miasta i Gminy Ruciane-Nida.


I. Turniej restauratorów "Ruciane na ruszt"

1) Mirosław Gworek - "Gościniec Głodowo"
2) Janina i Jan Małż - "Magdalenka" Wojnowo
3) Regina Fiedorczyk, Marcin Wykowski - Bar "Pod Kogutem"

II. Konkurs publiczności o "Złotą Ość"

1) Anna Opońska-Nosek, Dominika Nosek, Krzysztof Nosek
2) Elżbieta Orlicka, Irena Pikora
3) Edyta Szok, Barbara Wagner, Hanna Turska

WYNIKI KONKURSÓW:

Obejrzyj galerię zdjęć!

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając na pisz.wm.pl w ramkę " ZAŁÓŻ PROFIL ", która znajduje się w prawym, górnym rogu strony. Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij tutaj
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna


Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Bea #1816248 | 85.222.*.* 16 wrz 2015 20:04

    Doskonałe ryby w zalewie octowej to moje ostatnie odkrycie żywieniowe. Robi je Pan Goworek. Etykietki na słoikach niewyględne, ale zawartość boska. Na razie przetestowałam leszcza, ale inne też smakowicie wyglądają. Warszawa. Leclerc.

    odpowiedz na ten komentarz

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5